Quantcast
Channel: גובה ריבית משכנתא | משכנתאמן
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

ריביות המשכנתא הממוצעות ממשיכות לטפס!

$
0
0
ריביות המשכנתא הממוצעות ממשיכות לטפס!
קרדיט: FreeDigitalPhotos.net

בשבוע שעבר (10/08) פורסמו הריביות הממוצעות שניתנו ללוקחי המשכנתאות בחודש יולי, והמספרים מדברים בעד עצמם, כאשר הממוצעים מראים לנו שהריביות המשיכו לעלות (בגסות) ואנו נמצאים ממש בשיא של הריביות בשנים האחרונות.

בכמה עלו הריביות? למה זה קורה? האם הן ימשיכו לעלות ומה יכול לשנות את המצב? כל זאת בפוסט הבא.

בכמה עלו הריביות?

מצורפות ריביות המשכנתאות הממוצעות השנה (עד לחודש יולי), כפי שהן מפורסמות על-ידי בנק ישראל:

ריביות משכנתא ממוצעות יולי 2016

שימו לב לנתונים הבאים:

  • בהלוואות צמודות מדד הריבית הממוצעת היום עומדת על 3.19% והפעם האחרונה שהיא הייתה כל כך גבוהה הייתה בסוף 2011 (ריבית הפריים הייתה אז 4.25%).
  • בהלוואות לא צמודות מדד הריבית הממוצעת היום ל-25 שנה עומדת על 4.5% והפעם האחרונה שהיא הייתה כל כך גבוהה הייתה בתחילת 2014 (ריבית הפריים הייתה אז 2.75%).
  • מתחילת השנה, הריביות עלו בממוצע בכ-0.3%, כאשר בחלק מהתקופות (צמודות מעל ל-20 שנה) הן עלו בכחצי אחוז!

למה הריביות עולות?

דיברנו על זה אין ספור פעמים בשנה האחרונה – בעבר זה היה כי עלות גיוס הכסף של הבנקים עלתה ולכן היה להם יותר יקר לקנות כסף ומן הסתם הם החליטו למכור את הכסף ביותר יקר (סיבה הגיונית לחלוטין, אם אני חנות וצריך לקנות את המוצר במחיר יותר יקר, אז מן הסתם אני גם אמכור אותו במחיר יותר יקר).

הבעיה החריפה לא כשעלות הגיוסים המשיכה לעלות (אפילו ירדה בזמן האחרון), אלא כשהבנקים הגיעו ל-2 מסקנות:

  1. הנדל"ן מסוכן
    הבנקים נתנו בחמש השנים האחרונות משכנתאות בסכומים מאוד גבוהים, מה שמביא אותם לחשיפה מאוד גבוהה בשוק הנדל"ן, הם מרגישים כי השוק הגיע למיצוי מסוים וחוששים מירידת ערכי הדירות (דבר שיציב אותם בסיכון מסוים) ולכן מעלים את הריבית על מנת להרוויח יותר מכל תיק (כי הרי כאשר אני מוכר מוצר מסוים אני רוצה לקבל עליו פרמיית ריבית גבוהה יותר).

    את החשש הזה מציף גם בנק ישראל בדו"חות התקופתיים שלו ובפרוטוקולים שהוא מפרסם מהחלטות ריבית בנק ישראל.
  2. הם החליטו שהם לא מרוויחים מספיק ויש אלטרנטיבות טובות יותר
    זו נראית לי הסיבה המשמעותית יותר – הבנקים הגיעו למסקנה שהרווחים שהם מרוויחים בשוק המשכנתאות נמוכים יחסית לרווחים ממקורות אחרים (כמו ניהול חשבון עו"ש, מתן הלוואות רגילות, הלוואות לעסקים וכו' וכו') ולכן הם רוצים להסיט כסף מהמשכנתאות לטובת אפיקים רווחיים יותר ולכן מעלים בגסות את הריבית ומורידים את גודל המשכנתאות שהם נותנים ללקוחות ובכך מפנים לעצמם כסף פנוי לאפיקים אחרים.

בנוסף לשתי הסיבות הללו, אני מאמין בסיבה נוספת שהיא משמעותית יותר והיא חוסר התחרות.

כל עוד הייתה תחרות בין הבנקים הגדולים (טפחות, לאומי ופועלים) אז ממוצע הריביות היה נמוך, ברגע שלאומי ופועלים יצאו מהמשחק (מהסיבות למעלה) אז טפחות וגם הבנקים הנוספים החליטו לעלות ריביות, כי הרי מה הטעם למכור במחירים נמוכים כאשר כל הבנקים האחרים כבר מוכרים במחירים גבוהים.

אני אתן דוגמא:

אם בלאומי מציעים לכם ריבית של 5% ובפועלים מציעים לכם ריבית של 5%, אז מה הטעם של טפחות להמשיך ולמכור לכם ב-4% (שזה המחיר הריאלי של הכסף), הם פשוט יעלו את המחיר ל-4.8% ואז יזכו גם בלקוח וגם בריבית גבוהה ביחס לשוק.

אתם מבינים מה קרה?
ברגע ש-2 מהבנקים הגדולים יצאו מהמשחק, ישר הצטרף אליהם הבנק הגדול ביותר בענף המשכנתאות, ומפה זאת הייתה רק שאלה של זמן עד שיצטרפו אליהם כל הבנקים הקטנים יותר (דיסקונט, הבינלאומי וכו').

מה יהיה בהמשך?

כרגע זה נראה כי אם לא תהיה התערבות ממשלתית, הבנקים ימשיכו לעלות את הריבית, אני לא רואה שום סיבה שזה ייפסק יום אחד.

על מנת שזה ייפסק אני חושב שהבנקים צריכים לקבל "בראש" מהממשלה מצד אחד או לחלופין לקבל הטבה ממשלתית על מנת לשחרר להם עוד כספים ולתת להם נזילות.

כרגע הריביות הגבוהות די משרתות את הממשלה ואת בנק ישראל שרוצים ששוק הדיוק יצטנן ויירגע, אבל ברגע שהריביות יהיו ממש ממש גבוהות, אני מניח שנראה כאן התערבות ממשלתית מסוימת שאם לא כן, היא פשוט תפקיר את האזרחים שאין להם ממש אופציות אחרות.

איך כדאי לנהוג?

בעיקרון אני אדם די אופטימי שתמיד מאמין שיהיה טוב יותר.
הפעם אני חורג ממנהגי ואני מאמין שלפחות בטווח הקצר (לדוג' עד סוף 2016) הריביות ימשיכו לעלות, כי הרי לבנקים זה נהדר, הם נותנים את אותם הסכומים אבל מרוויחים עליהם יותר ואני לא רואה סיבה שהם יפסיקו להעלות את הריבית כל עוד זה פועל ואנשים ממשיכים לקחת משכנתאות.

לכן, אם אתם צריכים את המשכנתא לעוד כמה חודשים, אבל יכולים להרשות לעצמכם להקדים אותה או חלק ממנה, אני בהחלט ממליץ על כך – אבל, שימו לב שאתם לא נסחפים עם גובה ההחזר החודשי ותוודאו שאתם יכולים לעמוד בו במידה ויש לכם משכנתא קיימת או שאתם צריכים להמשיך לשלם שכירות במקביל.

לסיכום,
היו לנו כמה שנים של ריביות נפלאות במשכנתאות והשנה נראה שזה הפסיק ואף מתהפך.
אם הריבית הייתה עולה במשק אז זה היה מקובל ונורמלי אבל הכעס כעת הוא על כך שכלום לא השתנה במשק מבחינת הריבית, אלא רק הסיכונים של הבנק השתנו (לפחות לדבריהם) ולדעתי מה שהשתנה זה הרצון של הבנקים להרוויח יותר ולכן זה מכעיס כי הריביות עלו בגסות ולדעתי ימשיכו לעלות עוד לפחות בטווח הקצר.

נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23